Замість передмови

Дзвінок по телефону:

– Чи можна замовити масажний м’ячик? А то тенісним м’ячем я вже шкіру на плечі до ран розтер.

Так починаються деякі розмови під час замовлення масажних м’ячів для міофасціального релізу в нашому магазині. На жаль, у нашій країні люди погано обізнані про інвентар, який міг би їм допомогти позбутися гострого м’язового болю та тригерних точок.

Заміна для масажного м’яча

Популяризацією цього напряму займаються в основному фітнес-тренери, які використовують даний інвентар у роботі зі своїми клієнтами. Звичайна людина, яка не ходить до спортзалу, не займається спортом, а годинами сидить за комп’ютером на робочому місці в офісі або вдома, часто не знає, як легко можна позбутися втоми та болю в м’язах.

Багато хто чув від знайомих (або знайомих-знайомих), що можна взяти тенісний м’яч або м’ячик для собак і масажувати місце на тілі, яке завдає Вам біль чи незручності. Найчастіше, вони коштують дешевше за масажний м’яч для міофасціального релізу і їх легко знайти в зоо- і спортмагазинах. Але ефективність при їх використанні матиме короткостроковий і сумнівний характер.

Тенісний м’яч не має достатньої щільності для ефективного масажу, а також його ворсиста поверхня часто призводить до того, що місце, що масажується, перетворюється на рану. Навіть при масажі в домашньому одязі.

М’ячі для собак із зоомагазинів, в основному, навпаки, дуже щільні і їх діаметр може сильно відрізнятися один від одного. Простому обивателю буде важко правильно підібрати для себе м’яч відповідного розміру. Та й до того ж, масаж дуже твердим м’ячем, для непідготовленої людини, може дати зворотний ефект або ще гірше, завдати травми.

Як правильно вибрати масажний м'яч? Частина 1
Як правильно вибрати масажний м'яч? Частина 1
Як правильно вибрати масажний м'яч? Частина 1
Сьогодні ми розповімо Вам про масажні м’ячі, які призначені для зняття м’язових болів. Які різновиди м’ячів і як їх правильно використовувати.

Для кращого розуміння процесу на початку статті ознайомимося з термінами та їх скороченими назвами, які будуть використовуватися далі за текстом.

Міофасціальний реліз (МФР) – це техніка розслаблення м’язів та фасцій шляхом натискання та розтягування тканин у поєднанні з правильним диханням. Правильно виконуючи дані техніки, Ви збільшуєте кровотік по всьому тілу, покращуєте мобільність і рухливість в зв’язках і суглобах, а також рятуєтеся від м’язових болів і почуття скутості.

Тригерна точка (больова точка) – пошкоджений або спазмованих ділянку м’язи або фасції діаметром близько 1 см. Зазвичай, тригерні точки виникають в результаті неправильної або надмірного навантаження. Дотик до точки викликає різкий біль і сковує Ваші рухи. Сподіватися на те, що біль пройде сама по собі через кілька днів не вийде. М’язовий спазм самостійно не проходить.

М'яч для фітнесу масажний
ПОКАЗАННЯ ДО ЗАСТОСУВАННЯ:

  • зняття напруги м’язів в кінці робочого дня
  • швидке відновлення м’язів після фізичних навантажень
  • робота з м’язовим дисбалансом у людей, які ведуть пасивний спосіб життя
  • гіпертонус м’язів
  • недостатня гнучкість

ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ЗАСТОСУВАННЯ:

  • Варикозна хвороба
  • Остеопороз (крихкість і ламкість кісток)
  • Гемофілія (МФР загрожує раптовими крововиливами)
  • Ракові захворювання (поліпшується кровотік, а значить може спровокувати ріст клітин)
  • Простудні захворювання і свіжі травми (при збільшення кровотоку запалення розноситься по організму в рази швидше)
  • Шкірні захворювання і порушення шкірних покривів
  • Сильний стрес (зростає чутливість)

За наявності протипоказань до використання масажних м’ячів, ми рекомендуємо перед їх використанням проконсультуватися з Вашим лікарем або фітнес тренером. Неправильне використання масажних м’ячів або їх використання при вище описаних протипоказаннях може призвести до суттєвих проблем зі здоров’ям!

Види масажних м’ячів за структурою:

  • одинарні
  • подвійні
  • нестандартної форми (напівсфери, кулькові масажери)

Види масажних м’ячів за текстурою:

  • гладкі
  • шорсткі (текстурні)
  • голчасті (з шипами)

Більшість масажних м’ячів випускаються діаметром – 6, 8, 10 та 12см. Але розміри можуть відрізнятися від стандартних залежно від виробника та моделі.

Дрібніші м’ячі, як правило, найщільніші і призначені для опрацювання найважчих місць і тригерних точок, розташованих глибоко в м’язах. У більшості випадків їх застосовують для масажу рук, стоп, сідниць, дельтовидних та литкових м’язів. М’ячі середнього та великого розміру зазвичай трохи м’якші за дрібні м’ячі. Їх в основному використовують для масажу спини, грудей, задньої та передньої поверхні стегна та підколінних сухожилля. Цей поділ має умовний характер. Ви можете використовувати будь-який м’яч для масажу різних частин тіла, залежно від Ваших антропометричних даних, ступеня фізичної підготовки та ступеня забитості м’язів.

Вправи з масажним м'ячем

Матеріали, що використовуються під час виробництва масажних м’ячів для МФР:

Пінопласт із м’якою структурою. Відмінною особливістю цього матеріалу є його висока стійкість до руйнування (до 20 років експлуатації без втрати властивостей). Пружний, легкий, стійкий до температурних перепадів. Практично не піддається впливу води, екологічно і пожежобезпечний матеріал.
Лита силіконова гума. Інертний екологічно чистий матеріал, який також використовується виготовлення силіконових протезів.
Етиленвінілацетат – нетоксичний, гіпоалергенний, міцний та легкий матеріал. Піна EVA володіє властивостями, близькими до поліетилену, але перевершує його по міцності. Вона здатна витримувати деформацію і повертати первісну форму. Володіє прекрасною амортизацією і діелектричність. Стійка до впливу хімічних речовин і довговічна в експлуатації.
Термопластична гума – сучасний екологічно чистий матеріал класу полімерів, що отримується за допомогою безвідходних технологій виробництва. Цей матеріал має кращі властивості пластиков і гум: гігієнічний, м’який, гнучкий, міцний, не пористий, безпечний і чистий. Має підвищену зносостійкість.