Вплив спорту на здоров’я

Спорт і інші фізичні вправи мають незліченні переваги для здоров’я, включаючи поліпшення кардіореспіраторної та м’язової системи, кісток, збільшення тривалості життя. Спорт також може допомогти запобігти різні типи раку і надавати позитивний вплив на психічне здоров’я, знижуючи депресію.

Зниження маси тіла

Спорт може сприяти довгостроковій втрати ваги і уникнути його збільшення. Заняття різними рухомими видами спорту підвищують метаболічні процеси і можуть допомогти збільшити м’язову масу тіла при спалюванні калорій. Кількість необхідної фізичної активності варіюється в залежності від статури людини і його конституції. За даними Міністерства охорони здоров’я, від двох з половиною до п’яти годин помірно-інтенсивної фізичної активності може допомогти схуднути і домогтися стабільності в вазі.

Серцево-судинне здоров'я

Спорт дає людям будь-якого віку можливість підтримки та поліпшення здоров’я свого серця, легенів і кровоносних судин. Фізична активність знизить ризики, пов’язані з інфарктом та інсультом. За даними медичних вчених, близько 40 відсотків смертей через ішемічної хвороби серця пов’язані з недостатньою фізичної активності, ожиріння, стресом і підвищеним кров’яним тиском. Фізичні вправи, звичайно ж, можуть допомогти з усіма цими проблемами, а також зменшити ризик розвитку ішемії приблизно на 50 відсотків.

Зниження ризику захворювання на рак

Спорт може знизити можливість виникнення раку товстої кишки на цілих 90 відсотків, за даними наукових дослідників. Також заняття будь-якими видами вправ значно скорочують ризики розвитку раку грудей і легенів.

Психологічне здоров'я

Спорт здатний бути формою психічної терапії для людей з нервовими розладами і депресією. Він може сприяти підвищенню самооцінки людини у вигляді позитивного сприйняття образу свого тіла і почуття власної гідності. Беручи участь в спортивних заходах з іншими людьми, людина може також підтримувати позитивні соціальні умови, що сприяють психічному здоров’ю. Фізична активність може також зменшити ризик когнітивних порушень, що часто відбувається з віком.
{
Хоча існує мало небезпек, пов’язаних з такими видами спорту, як плавання або їзда на велосипеді, ризик травми опорно-рухового апарату зростає з різким збільшенням фізичної активності. Особи, які зазвичай більш пасивні, повинні починати займатися заняттями повільно і поступово збільшувати тривалість їх участі в спорті.