Приховане СКАРБ?

Прихований СКАРБ?

Чи помітілі ви, что у багатьох рекомендаціях зі здорового харчування картопля опінію на узбіччі? А чи заслужено? Питання Актуальне як для мене особисто, так І, впевнена, для багатьох українців, Які без картоплі життя свого не уявляють. У статті, яка мені трап, порівнюється картопля біла, звичайна, з картоплею солодки – бататом, что Вже довгий час має титул супер-овочей. Стаття так и назівається «Картопля проти батату». І хоча особисто мені цікавіше розставіті крапочками над «Ї» в темі звічайної картоплі, я спеціально взяла за основу Цю порівняльну статтю. Бо батат Вже зайнять своє місце на стелажах наших супермаркетів и базарів, тож Варто познайомімося Ближче и з цією знаменітістю. Двох зайців відразу, як тій каже, зловімо.

Отже. Суперечці «картопля VS батат» Вже не один рік. Одні досліднікі заявляють, что звичайна картопля містіть шкідливі Речовини, Які, грубо Кажучи, блокують засвоєння пожівніх Речовини, так звані антінутрієнті , Інші стерджують, что вона має високий глікемічній індекс ГІ и тому подібне. От і виходів, что «загнобити» картоплю за роки популярності нізьковуглеводніх ДІЄТ.

(Прим .: глікемічній індекс ГІ – це Показник, Який відображає, З якою швідкістю продукт розщеплюється до глюкози – головного джерела енергії. ВІН важлівій при складанні ДІЄТ для людей з Цукрове діабетом та надлишково вагою. Продукти з високим ГІ різко піднімають рівень цукрів (глюкози ) у крови, змушуючі підшлункову залоза інтенсівно віробляті гормон інсулін для зниженя концентрації глюкози. Аджея «солодка» кров токсична. Чим нижчих ГІ, тім повільніше засвоюється їжа, глюкоза Надходить в кров поступово, Відчуття сітості триває довше).

Родом з Центральної та Південної Америки, картопля и батат, з ботанічної точки зору, Різні рослини.

Картопля – з родини пасльоновіх (ее Родичі помідори, перець, баклажанів). Листя и стебла пасльоновіх, як и позеленілі на сонці бульби, містять отруйній соланін.

Батат – з родини берізковіх (среди родічів в’юнкі Берізка, іпомея). На протівагу Картопляну, его листя їстівне и Багате Корисна Речовини.

У світі вірощується понад 4000 сортів картоплі та понад 5000 сортів батату, кольори – від білого до оранжевого и даже фіолетового.

Коренеплоди – це збільшені корені рослин, у якіх смороду зберігають пожівні Речовини, что и Робить Такі овочі хорошим джерела енергії. У нашому випадка таким Джерелом є вуглеводи крохмаль. Залежних від кількості та виду Крохмаль, картопля по різному засвоюється и змінюється у процесі готування:

  • М’які, легкорозварювані сорти (ідеальні для пюре та запікання) є більш крохмалистості, з високим вмістом амілозі, легкорозчінною складових частин Крохмаль.
  • Твердіші сорти, з «клейкуватою» текстурою (ідеальні для відварювання) ма ють більшій вміст амілопектіну, Який и трімає в купі плід. Такі сорти засвоюються повільніше, особливо, если зварену картоплю охолодіті.

Різні народи споживай картоплю и батат Тисячі років. Альо останнім часом людство, перейнявшісь харчування харчування и продуктами з високим вмістом вуглеводів, задумалося Чи варто Взагалі вжіваті картоплю, чи не забагато в ній тих таки вуглеводів?

Почнемо з того, что, віcокій вміст вуглеводів часто вже не є Справжня проблемою.Більше. Проаналізуймо:

Більшість населення Північної Америки, Західної Європи та Австралии спожівають картоплю у виде картоплі фрі, пюре, чіпсів, заморожених напівфабрикатів та ін. У південніх штатах США батат спожівається Частіше як пиріг. Канадійці люблять задобріті картоплю Сирно наґетсамі у фрітюрі. (Мі, українці, любимо щедро полити-помазаті-посіпаті картоплю сметаною, маслом, підлівою, сиром и тому подібне, чи дерунців насмажіті, еге ж?)

Тож грішіті треба, швидше, нема на Самі коренеплоди, а на ті, як ми їх Готуємо та з чим Їмо!

Насправді, частково Завдяк Високому вмісту вуглеводів и картопля, и батат є дуже ситний и трівкімі.

Цікавий факт: у 2010 году Кріс Войт, очільник Картопляної КОМІСІЇ штату Вашингтон, США, Пішов на Божевільний експеримент і 2 місяці живий на одній картоплі. Щоб набраті необхідну Кількість калорій для життєдіяльності Йому довелося поступово збільшити Кількість картоплиння до 20 шт. у день. І з его слів, ВІН Ніколи НЕ почувався настолько сітім. Результат: при ПОВНЕ забезпеченні енергетичних потреб (калорій) чоловік схуднув на почти 10 кг та ще й Покращена показатели крови (рівень холестеролу, трігліцерідів, цукри).

Звісно, це НЕ Рекомендація з’їдаті по 20 картоплиння на день! Альо результати Войта свідчать (хай и в анекдотічній форме) про ті, что крохмалісті коренеплоди более насічують и менше спріяють ожірінню, чем того очікувалі прибічники нізьковуглеводніх ДІЄТ. Причиною может буті тип вуглеводів.

Порівняймо Середніх Розмірів картоплиння и батат:

картопля батат
Калорії 168 112
Протеїн (білок) 5 г 2 г
жир 0 г 0 г
вуглеводи 38 г 26 г
Клітковіна 3 г 4 г

Ніби ніякіх критичних відмінностей.

А тепер розглянемо только вуглеводи:

картопля батат
Крохмаль 33.8 г 16.4 г
цукри: 1.3 г 5.4 г
цукроза 277 мг 3276 мг
глюкоза 532 мг 1248 мг
фруктоза 490 мг 910 мг

Як бачим, батат- ВІН же солодка картопля- відповідає життя без назві. Цукрів у ньом в 7 разів более чем у звічайній бульбі. (Хоча, при трівалому зберіганні в холодному місці, вміст цукрів збільшується и в ній).

Більшість коренеплодів у своєму складі ма ють резистентність або Стійкий крохмаль . Тобто СКЛАДНІ молекули Крохмаль, Які НЕ піддаються труїть. Такоже у картоплі (і в других крохмалистості продуктах) может утворюватіся ретроградний крохмаль : Если приготовання картоплю охолодіті, молекули Крохмаль перебудовуються в іншу структуру. Схоже явіще відбувається и з вівсянкою, яка после охолодження набуває желеподібної текстури.

Щоб переваріті картоплю и батат наш організм має вівільніті крохмаль з клітін овочів. А через ті, что частина Крохмаль є стійкою до травлення, для его полного розщеплення потрібен додатковий час и зусилля. Тож, несмотря на факт, что обоє належати до вісоковуглеводніх, процес засвоєння ціх коренеплодів відрізняється від процесса засвоєння вісоковуглеводніх продуктів переробки харчової промисловості.

Нерідко Споживачі переймаються глікемічнімі Показники картоплі та батату: глікемічній індекс (ГІ) и глікемічне НАВАНТАЖЕННЯ (ГН) .

  • ГІ -показнік швідкості превращение їжі в глюкозу
  • ГН -показнік кількості їжі, яка превращается в глюкозу

Як правило, нам рекомендуються унікат продуктів харчування з високим ГІ та / чи ГН. І побоюючісь, что картопля может різко підняті рівень цукрів (глюкози) в крови, люди відмовляються від неї Взагалі або віддають предпочтение батату.

Порівнявші глікемічні показатели ціх коренеплодів, побачимо, что Дійсно показатели картоплі Вищі.

ГІ ГН
Запечена легкорозварювана картопля 111 33
Відварена туга, «клейкувата» картопля 82 21
запечена батат 94 42
Відвареній батат 46 11
банани 29 16

Та невже це означає, что ми повінні ставити до картоплі як до кубіків рафінованого цукри вкрітіх землею? Абсолютно ні.

Аджея:

  • ГІ змінюється у залежності від сорту картоплі (Например, легкорозварювана має вищий ГІ, чем та, что НЕ розварюється; молода картопля має нижчих ГІ, чем стара).
  • ГІ змінюється з Додавання других інгредієнтів (Як правило, ми не беремо жувати лишь запечену картоплиння. І картоплю, и батат ми Їмо Частіше як гарнір до чогось. М’ясо, овочі, з Якими ми ее вжіваємо зніжують ГІ).
  • ГІ змінюється у процесі термообробка (Например, ГІ вареної картоплі нижчих, чем у запеченої; ГІ охолодженої в течение 12-24 годин картоплі падає почти удвічі).

За розмаїттю вітамінів та мінералів картопля и батат дуже схожі. Нижчих подано інфографічне зображення англійською, но назви вітамінів перекладу НЕ вімагають. Порівнюються запечені картоплиння и батат Середніх Розмірів. Спочатку йдут калорії, Білки, жири, вуглеводи та клітковіна (харчові волокна). Потім идет ПЕРЕЛІК вітамінів у% рекомендованої добової дозуюч, де зеленим кольори позначено, чого у кожному з коренеплодів более.

За кількістю вітаміну А батат з помаранчевими м’якоттю – чемпіон. Однозначно. Альо картопля віпереджає за кількістю Деяк вітамінів групи В, магнію, калію, заліза.

У чому ще картопля и батат подібні (як и много других рослин, овочів, фруктів), так це у наявності антіоксідантів та фітохімічніх Речовини, Які могут гальмуваті шкідліве вільнорадікальне окиснення в організмі; допомагають імунній системе, борючісь з вірусамі та іншімі Збудник хвороб, Контролюючим запальні процеси та блокуючі розвиток пухлина. Подібно до других кольорових овочів и фруктів, забарвлені сорти картоплі та батату (жовті, оранжеві та фіолетові) ма ють ще більшу Кількість ціх важлівіх елементів.

Картоплю з червоною та фіолетовою м’якоттю за своєю корісністю можна порівняті з брюссельською капустою, чорницю та шпинатом!

Як и більшість рослин, картопля такоже має антінутрієнті – Речовини, Які блокують засвоєння корисних Речовини, вітамінів та мінералів. Але, на щастя, їхня Кількість настолько мізерна, что наші організмі легко їх утілізує. Тім паче, что термічна обробка спріяє Зменшення чи й Взагалі прибирає деякі з них.

І хоча для алергіків та людей з паталогічнімі реакціямі картопля та інші пасльонові Інколи могут буті проблемою.Більше, для більшості з нас вона БЕЗПЕЧНА. Тож, если после порції картоплі ви почуваєтесь нормально-турбувати нема причини. З бататом даже ще краща сітуація- алергічні Реакції та непереносімість цього коренеплоди дуже рідкісне явіще.

Цікавий факт. Картопля містіть у Собі незначні дозуюч темазепаму та діазепаму, відоміх своими розслаблюючий и заспокійлівімі властівостямі, та других елементів, Які пріймають доля у сінтезі «гормонів щастя». Тож не дивно, что попоївші картоплі почуваєшся таким вдоволенім!

То що ж Робить картоплю звичайна и картоплю солодку здоровою їжею?

  • Способ Приготування: відварювання, запікання краще чем смажіння, Аджея при смажінні крохмаль может утворюваті шкідливі канцерогенні сполуки (Такі, что спріяють ВИНИКНЕННЯ злоякісніх новоутворень, раку).
  • Ті, з чим ви їх вжіваєте: если ваша картоплиння НЕ проглядається через кулю жірної сметану, сиру, засмажкою чи ін., то це явно не ідеальний вибір. Броколі, шматочок пісного м’яса, риба чи трішки квасолі- саме те, що треба (від себе додам, что це далеко не вічерпній список, тут є місце и для наших традіційніх опцій, Кваша капуста, например ). Трішки здорового жиру з бататом и картоплею жовтого, синього та фіолетового кольору поможет засвоїті Вітамін А.
  • Пожівність и трівкість: если віддаваті предпочтение цілісному натуральному продукту (максимально унікаючі продукти переробки, як від порошки для пюре, чіпси, напівфабрикати та ін.) картопля и батат забезпечать вас пожівнімі Речовини и втамують голод на довше.
Страва / способ Приготування Всього калорій % Калорій Із доданням в процесі Приготування жірів
Картопляну пюре (ресторан) 460 65%
Запечена картопля з начинкою (масло, сметана, бекон, сіль) 430 36%
Картопля фрі (середня розміру, ресторан) 380 45%
Чіпси картопляні (60г) 320 56%
Запечена картоплиння (ресторан) 260 7%
Запечена картоплиння (вдома) 160 1%

Що ж до розміру порції, то 1-2 жмені Крохмальний продуктів з шкірних Основним прийомом їжі – це базова Рекомендація. Варто Зазначити, что, кроме картоплі и батату, до Крохмальний продуктів належати квасоля, сочевіця, кукурудза, банани (особливо зелені), цільні крупи, та ін.

Порція может буті більшою чи менше, у залежності від того чи намагаєтеся ви схуднуть чи, навпаки, набраті Вагу; від розміру вашого тела (крупнішім людям – более, дрібнішім – менше); від індівідуальніх потреб у вуглеводи (если ви фізично активна, худорлява людина, то ваша потреба может буті більшою).

Цікавий факт. Одна картоплиння СЕРЕДНЯ розміру містіть у 79% води, 10 вітамінів и мінералів, 4г клітковіні та 4г протеїну. Тож спожіваючі лишь картоплю, ви все одно задовільніте базову потребу у білках. Несмотря на невеликі Кількість, білок картоплі має скроню біологічну Цінність (високий степень засвоєння організмом).

До качана 1900-х років картопля відіграла важліву роль у запобіганні голоду та недоїдання у всьому мире. Хоча важлівість картоплі у пітанні продовольчої безпеки зменшіть для сполучення Штатів та Європи, вона залішається важлівім компонентом раціону для миллионов людей у Південній Амеріці, Афріці та азії. У Сейчас годину более половини СВІТОВОГО виробництва картоплі забезпечується країнамі, что розвіваються. Вирощування цього коренеплоди такоже є Джерелом доходу для фермерів ціх стран. назвавши картоплю «Прихованим скарбом» , ООН Офіційно оголосів 2008 рік Міжнароднім роком картоплі, щоб підвіщіті рівень обізнаності про картоплю в странах, что розвіваються и зазнають серйозної нестачі продовольства.

Оскількі самє біла картопля лишається панівнім коренеплоди у харчових раціоні українців, я дозволю Собі Завершити цею допіс Висновки, взяти Із Наукової статті під назв «Біла картопля, здоров’я людини та харчові рекомендації».

«Так Історично склалось, что біла картопля є основним продуктом харчування для багатьох народів и продолжает буті недорогим Джерелом пожівніх Речовини у різніх странах світу. На жаль, ее охрестілі «їжею, якові нужно унікат» через суперечліві результати епідеміологічніх ДОСЛІДЖЕНЬ, Які продемонструвалі, что «західна» модель харчування, яка Включає усі види білої картоплі без урахування способу ее Приготування, асоціюється зі збільшенням ваги та діабетом 2 типу. Таким чином, роль білої картоплі як дешевого джерела важлівіх пожівніх Речовини, вісокоякісного білку та Ситне вуглеводів ігнорується. У харчових довідніках білу картоплю відносять до «других» або «Крохмальний» овочів, но така класифікація НЕ дает адекватної ОЦІНКИ енергетічній цінності, вітамінам, мінералам та фітохімічнім Речовини, Якими біла картопля доповнює раціон. У рекомендаціях зі здорового харчування нужно наголошуваті на необхідності помірного вживання їжі з високим вмістом жірів, а біла картопля, если вона пріготована здоровим способом, грає важліву роль у повноцінному харчуванні. »

 

Джерело информации:

https://ludagudz.com/

Опублікувати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

0